Translate
Aardgasvrije wijk

Reyeroord

HomeAardgasvrije wijkenReyeroord

Reyeroord is een van de wijken die de gemeente als eerste aardgasvrij wil maken. Voor de wijk is het aansluiten op stadsverwarming de makkelijkste en goedkoopste oplossing. We werken samen met verschillende partijen om dit gebied aardgasvrij te maken. Heeft u de online bijeenkomst op 10 december 2020 gemist? Hier kunt u het terugkijken! 

Wilt u weten wat u gaat betalen aan energie als u overstapt op aardgasvrij? Kijk hier voor meer informatie of meld u direct aan via aardgasvrij.reyeroord@rotterdam.nl. 

Lees hier waarom Rotterdam aardgasvrij wordt. 

Reyeroord gaat van het aardgas af door over te stappen op stadsverwarming. Wij willen graag horen wat u ervan vindt. Daarom willen wij u vragen om een vragenlijst in te vullen. Uw mening als huurder of eigenaar is belangrijk. Als eigenaar kunt u straks kiezen of u wel of niet overstapt op stadsverwarming. Bent u een huurder, dan maakt uw verhuurder deze keuze. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. De informatie die u ons geeft, proberen we als gemeente in de plannen te verwerken. Dit gebeurt anoniem.

Laat het ons weten
Wilt u de vragenlijst digitaal invullen? Stuur ons een email aardgasvrij.reyeroord@rotterdam.nl. Dan sturen wij u de link toe waarmee u de vragen online kunt invullen.

Wilt u de vragenlijst op papier? Stuur ons een email aardgasvrij.reyeroord@rotterdam.nl. Mail dan ook uw adres, dan krijgt u de vragenlijst per post. 

Wilt u liever een collega persoonlijk te woord staan? Dat kan ook. Laat het ons weten.

Bedankt! Uw mening telt!

Reyeroord is gekozen omdat er al een leiding van het warmtenet in de Reyerdijk ligt. Daardoor is het relatief makkelijk om de wijk aan te sluiten op stadsverwarming. En misschien heeft u al gehoord dat woningcorporatie Woonbron een groot aantal woningen in uw wijk gaat aansluiten op stadsverwarming. Daardoor wordt het makkelijker om ook in de rest van de wijk stadsverwarming aan te bieden. Het is de bedoeling dat Reyeroord in 2035 helemaal aardgasvrij is.

Het riool in de wijk moet worden vervangen. De straten moeten over een paar jaar dus open. Deze werkzaamheden kunnen we goed combineren met het aanleggen van warmteleidingen. Zo hoeft de straat zo min mogelijk opengebroken te worden, en beperken we overlast.

Ook komt er waterberging in de wijk. Dat zijn plekken waar regenwater wordt opgevangen, zodat er minder wateroverlast is. Samen met bewoners werkt de gemeente in het project Reyeroord+ aan een fijne, leefbare wijk. Een wijk die klaar is voor de toekomst.

We kunnen Reyeroord niet in één keer aardgasvrij maken. Dit doen we fasegewijs per buurt. We starten in de Kreileroordbuurt (fase 1). Het gaat om de volgende straten: Schuilingsoord, Vikingsoord, Wateroord, Kreileroord, Veenoord en Reyertoren. Daarna volgt de rest van de wijk

In het najaar van 2020 gaat Vattenfall al beginnen met de aanleg van warmteleidingen in de Wilbertoord en de Schalkeroord voor Woonbron. Vanaf het najaar van 2022 volgt de rest van de wijk, waarbij we beginnen met de Kreileroordbuurt.

Daarvoor onderzoeken we op dit moment hoe en op welke manier het warmtenet aangelegd kan worden in Reyeroord. Ook bekijken we hoe de warmteleidingen in de woningen kunnen worden aangesloten en wat het gaat kosten. Hiervoor hebben we al meerdere woningen geschouwd.

Voor de zomer van 2021 krijgen als eerste de eigenaar-bewoners van de Kreileroordbuurt een aanbod van de gemeente om over te stappen op aardgasvrij. Daarna volgen in fases ook de eigenaars-bewoners van de rest van de wijk. Het is op dit moment nog niet bekend hoeveel de overstap gaat kosten.

Huurder

Uw verhuurder (de woningcorporatie of een particuliere verhuurder, soms een Vereniging van Eigenaren) beslist over het aardgasvrij maken van uw woning. U kunt altijd contact zoeken uw verhuurder om te kijken wat er mogelijk is.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder ben u verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van de woning. U kunt kiezen hoe u de woning aardgasvrij wilt maken: via stadsverwarming of met een warmtepomp. Het is slim om eerst te checken of de gemeente plannen heeft om uw wijk aardgasvrij te maken. Als dat zo is, dan is het handig om hieraan mee te doen.

U moet er ook voor zorgen dat de huurder elektrisch kan koken.

Als de woning bij een VvE hoort, dan wordt een besluit samen genomen. Waarover precies wordt besloten is afhankelijk van de splitsingsakte en het huishoudelijk regelement. Dat verschilt per VvE.

 
Huiseigenaar

U bent zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw woning. En u mag zelf een duurzame oplossing voor aardgas kiezen. Wel krijgt u in de toekomst een aanbod van de gemeente om aan te sluiten op stadsverwarming omdat dit de beste oplossing is voor uw wijk.

 
VvE

Bij stadsverwarming beslist de VvE over de aanleg van leidingen door bijvoorbeeld de gevel of gemeenschappelijke ruimtes. Zonder die goedkeuring kunt u niet verbouwen. Ook hebt u toestemming van de VvE nodig om van een eigen cv-ketel over te stappen op stadsverwarming.

De gemeente Rotterdam wil VvE’s goed voorbereiden op de toekomst zonder aardgas. Daarom is er gratis ondersteuning mogelijk via VVE010: www.vve010.nl of 010 – 423 79 79.

 
Eigenaar binnen een VvE

Als eigenaar binnen een VvE beslist u zelf of u over wilt stappen op stadsverwarming. U tekent daarvoor een contract met de warmteleverancier voor de levering van de warmte. Bij een gezamenlijke ketel beslist de VvE over meer zaken. In het modelreglement en de splitsingsakte staat hoe de zaken in uw VvE zijn geregeld. Dit geldt voor de hele VvE.

 
Mkb-bedrijf

Als in een gebied gestart wordt met aardgasvrij, dan krijgen alle gebouwen in het gebied ermee te maken: zowel huizen als bedrijfsgebouwen.

De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Maar sommige winkeliers huren casco. Dan zijn zij vaak zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van het gebouw. Horeca-ondernemers moeten zelf zorgen voor elektrisch koken.

U kunt ook advies krijgen bij de WoonWijzerWinkel of de Duurzaamheidswinkel in IJsselmonde.

 
Huurder

Als u een huis huurt, kunt u niet zomaar isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Gelukkig is er nog veel meer mogelijk om uw huis duurzamer te maken:

Kiezen voor groene stroom.

• Energiebesparing met kleine maatregelen en slim gedrag.

 
Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert hun wooncomfort. Bekijk hier de mogelijkheden voor u.

 
Huiseigenaar

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken

 
VvE

Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

 
Eigenaar binnen een VvE

• Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

• Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.

• Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.

• Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken

 
Mkb-bedrijf

Als mkb-bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunt u maandelijks geld besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Bekijk hier de veelgestelde vragen.

Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u bellen naar 14 010. U kunt ons ook mailen. Het e-mailadres is: aardgasvrij.reyeroord@rotterdam.nl.

Of kom langs bij de Duurzaamheidswinkel, Keizerswaard 80, 3078 AM Rotterdam. 

Reyeroord nieuwsbrieven

Er zijn twee nieuwsbrieven voor Reyeroord:

Bekijk de eerdere nieuwsbrieven van Reyeroord aardgasvrij

Evenementen en bijeenkomsten in uw wijk

Duurzaam nieuws

Inspirerende verhalen

Ga direct naar:
Skip to content