Translate
Aardgasvrije wijk

Reyeroord

HomeAardgasvrije wijkenReyeroord

Reyeroord gaat in de toekomst van het aardgas af. Alle eigenaren in Reyeroord-West hebben vorig jaar een persoonlijk aanbod ontvangen om over te stappen op stadsverwarming. Dit doen we in verschillende stappen. In Reyeroord-Noord, de eerste fase, hebben voldoende woning-eigenaren hun interesse getoond. De eerste stap naar een aardgasvrije wijk is daarmee gezet. Na de zomer vragen we de woning-eigenaren in Reyeroord-West of zij interesse hebben in de overstap naar stadsverwarming. 

Wilt u elektrisch gaan koken? Maak gebruik van de subsidie  van 500 euro. Heeft u vragen over aardgasvrij, subsidies of andere zaken? Neem contact met ons op, we staan u graag te woord.

Buurtpraatjes: komt u ook?

In oktober zijn er weer drie buurtpraatjes in één week. Dit zijn informatiemiddagen over aardgasvrij in Reyeroord. Heeft u de interessekaart al ingevuld? Graag horen we van u of wilt overstappen op stadsverwarming. Heeft u vragen? Of wilt u meer informatie? Kom dan bij ons langs bij het buurtpraatje. Wij komen naar u toe en staan, bij u in de straat, in de wijk:

 • dinsdag 4 oktober, 16:00 tot 18:00 uur, Schelmeroord
 • woensdag 5 oktober, 17:00 tot 19:00 uur, Rhederoord
 • donderdag 6 oktober, 16:00 tot 18:00 uur, Zevenoord


U kunt ons vinden in de witte tent op bovenstaande locaties en tijden. 

Meer informatie over het kunt u vinden op de pagina Zien we jou bij de Buurtpraatjes? – Duurzaam 010

VvE aanpak

Woont u in een appartement? Om stadsverwarming in uw woning mogelijk te maken moeten er leidingen in algemene ruimtes (zoals trappenhuizen of bergingen) van het woongebouw aangelegd worden. Hiervoor is toestemming van de Vereniging van Eigenaren (VvE) nodig. U besluit zelf of u aangesloten wilt worden op stadsverwarming, maar uw VvE besluit of de leidingen in uw woongebouw aangelegd mogen worden. 

Adviesbureau Urbannerdam ondersteunt, in opdracht van de gemeente Rotterdam, VvE’s in Reyeroord hierbij.  Zij kunnen u en de VvE informeren en adviseren over het aanleggen van stadsverwarming in uw woongebouw. Ook zijn zij beschikbaar om de VvE te helpen met de besluitvorming hiervoor. Meer weten? Dan kunt u contact opnemen met Tim Kapfer van Adviesbureau Urbannerdam via (010) 2806444 of t.kapfer@urbannerdam.nl.

Midzomer Buitenbioscoop vrijdag 24 juni geslaagd

Op 24 juni is de Midzomer Buitenbioscoop georganiseerd. Op het grasveld voor de Kreileroord was een groot scherm, waar bezoekers met een koptelefoon de films konden bekijken. Het was prachtig weer. Veel kinderen kwamen ’s middags al voor de kinderfilm. En kregen een lekker ijsje. Daarna waren er documentaires en de avondfilm. Ook werd de markt bezocht, waar iedereen informatie over aardgasvrij kon krijgen. En er zijn gratis energieboxen uitgedeeld. De Midzomer Buitenbioscoop is georganiseerd omdat voldoende woning-eigenaren in Reyeroord-Noord hebben aangegeven interesse te hebben in de overstap op aardgasvrij.   

Informatieavond dinsdag 12 april

Op 12 april werd in het Energiehuis de informatieavond Energierekening georganiseerd. Veel bewoners kwamen hier op af. Er werd uitleg gegeven over waarom de gasprijzen nu zo hoog zijn en hoe u als bewoner minder energie kunt verbruiken. Ook werden er tips gegeven over hoe u uw energierekening zo laag mogelijk kunt houden. 

Na het plenaire deel waren er in verschillende ruimtes deskundigen aanwezig om persoonlijke vragen te beantwoorden. Samen de energierekening doornemen, maar ook informatie over  bijvoorbeeld subsidies.  “Ik heb weer genoeg huiswerk om thuis alles eens na te kijken en goed door te nemen”, aldus een bewoner.  Verder kreeg men uitleg over bespaartips zoals de waterbesparende douchekop, radiatorfolie en tochtstrips.  En bezoekers van de avond werden verrast met de gratis energiebox die zij mee naar huis mochten nemen. 

Stijging van de energiekosten

U heeft het misschien wel gelezen of gehoord. De prijs van gas is flink gestegen. Dit heeft invloed op uw energierekening. Afhankelijk van uw contract met uw energieleverancier en de tarieven die daarin zijn afgesproken, kan uw energierekening hoger worden. Ook de tarieven van stadsverwarming zijn dit jaar gestegen, maar minder hoog dan de gasprijs.  Wilt u weten hoe het verschil tussen verwarmen op gas en stadsverwarming voor uw situatie uitpakt, ga dan naar de online rekentool en vul deze in.

Spreekuren in het Energiehuis?

Heeft u vragen over aardgasvrij? Of wilt u hulp bij het vergelijken van uw energierekening voor stadsverwarming in vergelijking met gas? Heeft u behoefte aan een persoonlijk gesprek over aardgasvrij? Dan bent u van harte welkom in het Energiehuis aan de Heindijk 350. Maak van tevoren wel even een afspraak.  Bel ons via (010) 2675020. 

Nieuws omtrent ontwikkelingen Warmtebedrijf Rotterdam in de media

In oktober hebben de bewoners in Reyeroord en Pendrecht een nieuwsbrief ontvangen over de ontwikkelingen bij Warmtebedrijf Rotterdam en de gevolgen hiervan voor de aardgasvrij aanpak in deze wijken. In de media was recent te lezen dat de projecten Aardgasvrij in Rotterdam-Zuid stil liggen. Op dit moment gaan de voorbereidingen voor de aanleg van stadsverwarming in Reyeroord en Pendrecht gewoon door. Er kan wel vertraging optreden. Dat komt omdat op dit moment geen investeringsbeslissingen kunnen worden genomen. Daardoor kunnen we nu geen opdracht geven voor bijvoorbeeld een warme opname bij uw thuis en het aansluitplan (als u een interessekaart voor stadsverwarming heeft ingeleverd). Zodra er meer duidelijkheid is, informeren wij u verder. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.

Woningeigenaren in Reyeroord-West hebben een persoonlijk aanbod gekregen om over te stappen op stadsverwarming. In het informatiepakket is alle informatie, specifiek op de woning en eigendomssituatie gericht, terug te vinden. Bekijk hier de video om te inhoud van het informatiepakket te bekijken:

In het oostelijke deel van de wijk, rondom de Nieuwenoord, verwachten we vanaf 2026 aan de slag te gaan met aardgasvrij. Omdat dit nog lang duurt, ontvangen woningeigenaren daar nog geen aardgasvrij aanbod. In Reyeroord-Oost ontvangen eigenaren op een later moment meer informatie.

Het informatiepakket is dus persoonlijk, afhankelijk van uw eigendom, woning en verwarming. Daarom zijn er verschillende boekjes.

Elk pakket bestaat dus uit drie boekjes, een interessekaart en duurzame rekenmachine. Wilt u de boekjes uit het pakket inzien? Hieronder is een overzicht voor eigenaar-bewoners. Let goed op of het om een appartement, individuele of blokverwarming gaat. 

Eengezinswoning met individuele aansluiting: 
 

Appartement met collectieve aansluiting:
 
Voorwaarden 

Als u als eigenaar-bewoner van het aanbod van de gemeente gebruik maakt en overstapt op stadsverwarming, zal de gemeente u mogelijk vragen een Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) of een subsidie Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) aan te vragen bij het Rijk.

Als u in aanmerking komt voor een subsidie en deze van het Rijk heeft ontvangen, dan vragen wij u de subsidiegelden ten gunste van de gemeente te laten komen. De gemeente zal daarover afspraken met u maken in de aansluitovereenkomst.

Als blijkt dat u niet in aanmerking komt voor deze subsidies van het Rijk, dan vervalt deze voorwaarde en bent u uiteraard niks verschuldigd. In alle gevallen betaalt u dus nooit meer dan de eigen bijdrage zoals vermeld in het aanbod wat de gemeente u gaat doen.

Verhuurders in Reyeroord-West hebben een persoonlijk aanbod gekregen om over te stappen op stadsverwarming. In het informatiepakket is alle informatie, specifiek op de woning en eigendomssituatie gericht, terug te vinden. Bekijk hier de video om te inhoud van het informatiepakket te bekijken:

In het oostelijke deel van de wijk, rondom de Nieuwenoord, verwachten we vanaf 2026 aan de slag te gaan met aardgasvrij. Omdat dit nog lang duurt, ontvangen woningeigenaren daar nog geen aardgasvrij aanbod. In Reyeroord-Oost ontvangen eigenaren op een later moment meer informatie.

Het informatiepakket is dus persoonlijk, afhankelijk van uw eigendom, woning en verwarming. Daarom zijn er verschillende boekjes. Elk pakket bestaat dus uit drie boekjes, een interessekaart en duurzame rekenmachine. Wilt u de boekjes uit het pakket inzien? Hieronder is een overzicht voor verhuurders. Let goed op of het om een appartement, individuele of blokverwarming gaat. 

Eengezinswoning met individuele aansluiting:

 
Appartement met individuele aansluiting:
 
Appartement met collectieve aansluiting:

Als u als verhuurder met een individuele aansluiting gebruik wilt maken van het aanbod van de gemeente voor een financiële tegemoetkoming op de aansluitbijdrage stadsverwarming, dan dient u hiervoor een subsidieaanvraag in bij de gemeente. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u zich houden aan de gedragsregels ‘Regels Goed Verhuren Rotterdam’. Zie ook: Woning verhuren | Rotterdam.nl Daarbij toetsen wij de aanvraag vooraf op:

1. Huurprijs
2. Huurcontract
3. Voldoen aan wet- en regelgeving

Als binnen 5 jaar na verlening van de subsidie blijkt dat u als verhuurder deze gedragsregels heeft geschonden, dan vordert de gemeente de verstrekte subsidie terug.

Het is niet mogelijk om heel Reyeroord in één keer aan te pakken. Daarom doen we dit gefaseerd. 

Vattenfall heeft warmteleidingen aangelegd in de Wilbertoord en de Schalkeroord voor Woonbron. We beginnen met de Kreileroordbuurt (fase A). Dit gaat om de straten Kreileroord, Reyertoren, Schuilingsoord, Veenoord, Vikingoord, Wateroord. Daarna volgt de rest van Reyeroord-West. Het oostelijke deel van de wijk, rondom de Nieuwenoord en de Quadenoord is pas vanaf 2027 aan de beurt.

Eigenaar-bewoners van Reyeroord-West (A, B en C) hebben een aanbod van de gemeente gekregen, om over te stappen op aardgasvrij. 

 

 

Reyeroord is gekozen omdat er al een leiding van het warmtenet in de Reyerdijk ligt. Dit maakt het relatief makkelijk om de wijk aan te sluiten op stadsverwarming.

Daarnaast moet het riool in de wijk worden vervangen. De straten moeten over een paar jaar dus open. Deze werkzaamheden kunnen we goed combineren met het aanleggen van warmteleidingen. Zo hoeft de straat zo min mogelijk opengebroken te worden, en beperken we overlast.

Tenslotte gaat de woningcorporatie Woonbron al een groot aantal woningen in Reyeroord aansluiten op stadsverwarming. Daardoor wordt het makkelijker om ook in de rest van de wijk stadsverwarming. 

Het is de bedoeling dat Reyeroord in 2035 helemaal aardgasvrij is.

Om deze inhoud te bekijken is het nodig om alle cookies te accepteren.

Stadsverwarming gebruikt restwarmte die over is van de industrie in de haven van Rotterdam. Deze restwarmte gaat via goed geïsoleerde leidingen naar de stad. Daarmee is het mogelijk huizen en kraanwater te verwarmen. Restwarmte is de warmte die over is van de industrie in de haven van Rotterdam én uit restafval. Door het gebruik van restwarmte dragen we bij aan een circulaire toekomst. Stadsverwarming is dus een duurzaam alternatief voor aardgas.

Om deze inhoud te bekijken is het nodig om alle cookies te accepteren.

Als u overstapt op stadsverwarming wordt de cv-ketel vervangen door de warmte-afleverset. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe de afleverset werkt. 

Om deze inhoud te bekijken is het nodig om alle cookies te accepteren.

Als eigenaar-bewoner van een woning in Reyeroord kunt u subsidie krijgen als u ervoor kiest om elektrisch te gaan koken. De subsidie is maximaal 500 euro per adres. Met de subsidie kunt u een elektrische kookplaat of een elektrisch fornuis aanschaffen. 

De subsidie kunt u aanvragen tot en met 30 september 2023. Kijk voor de voorwaarden en het aanvragen op de website van de gemeente Rotterdam. 

Wat betaalt u nu aan energie per maand? Wat gaat u straks met stadsverwarming betalen? Dat verschilt per huishouden. Hieronder vindt u een handige rekentool waarmee u de jaarlijkse kosten voor stadsverwarming kunt uitrekenen en vergelijken met uw huidige kosten voor verwarmen met aardgas.  Wilt u liever samen met een adviseur de berekening uitvoeren? Dat kan. Neem contact met ons op voor het maken van een (persoonlijke) afspraak. 

Rekentool Stadsverwarming

 

 

Op dit moment hoeft u zelf nog weinig te doen rondom het aardgasvrij maken van uw woning. Verduurzamen van uw huis of energiebesparing kan natuurlijk wel. Lees hierover meer bij: Wat kan ik zelf al doen?

Let op: 

Gaat u een nieuwe keuken of fornuis kopen? 
Kies dan alvast voor elektrisch koken. Met een inductiekookplaat bent u goed voorbereid. 

Is uw cv-ketel aan vervanging toe?
Neem contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden. 

U kunt advies vragen bij de WoonWijzerWinkel of uw duurzaamheidsvraag stellen op de pagina Duurzaamheidsloket. Zij kunnen u adviseren over de mogelijkheden om uw woning te verduurzamen.

Huurder
Als u een huis huurt, kunt u niet zomaar isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Gelukkig is er nog veel meer mogelijk om uw huis duurzamer te maken:


Particuliere verhuurder

Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert hun wooncomfort. Bekijk hier de mogelijkheden voor u. 

Huiseigenaar

 • Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
 • Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt. 
 • Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur
 • Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken.


VvE
Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

Eigenaar binnen een VvE

 • Energie besparen is altijd slim. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.
 • Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst aardgasvrij wordt. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt.
 • Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.
 • Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Ook als u uw keuken niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken.


Mkb-bedrijf
Als mkb-bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunt u maandelijks geld besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

We willen deze veranderingen en uitdagingen graag samen met u, als bewoner, aangaan. Daarom organiseren wij de komende maanden verschillende activiteiten en gespreksmomenten in de wijk. 

Soms willen we graag uw mening. Wat vindt u van een folder? Of wilt u meelezen met een nieuwsbrief? Mist u informatie op de website? We hebben u nodig. 

 

Denkt u mee? Mail naar aardgasvrij.reyeroord@rotterdam.nl. Als dank voor uw bijdrage ontvangt u een kleine groene vergoeding. Hopelijk tot snel!

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op:

Email:          aardgasvrij.reyeroord@rotterdam.nl
Telefoon:    010 – 267 50 20

Langskomen kan ook bij het Energiehuis aan de Heindijk 350 in Rotterdam. Maak wel even een afspraak van tevoren.

Er zijn twee nieuwsbrieven voor Reyeroord:

Bekijk de eerdere nieuwsbrieven van Reyeroord aardgasvrij

Toekomstige evenementen en bijeenkomsten in uw wijk

Duurzaam nieuws

Inspirerende verhalen

Ga direct naar:
Skip to content